Jak przyrządzić kawę z mlekiem

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić kawę z mlekiem, ten artykuł Ci w tym pomoże. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby przygotować idealną filiżankę kawy. Jeśli nie masz ekspresu do kawy, możesz użyć ekspresu do kawy. Po ustawieniu go można przystąpić do parzenia kawy. Gdy masz już odpowiedni sprzęt, możesz błyskawicznie rozpocząć parzenie kawy. Istnieje wiele metod parzenia kawy z mlekiem.

Pierwszą metodą jest parzenie kawy na zimno. Ta metoda jest łatwiejsza i nie wymaga specjalnego sprzętu do parzenia kawy. Wszystko, czego potrzebujesz, to słoik typu mason i sitko do filtrowania fusów. Można też użyć prasy francuskiej. W tej metodzie wykorzystuje się jednak koncentrat kawy, który jest cięższy od wody, dlatego zaleca się rozcieńczenie go mlekiem. W obu metodach do pomiaru temperatury należy użyć termometru.

Parząc kawę z mlekiem we french pressie, należy pamiętać o wyczyszczeniu naczynia i odcedzeniu osadu, który mógł je zatkać. Upewnij się, że mleko ma właściwą temperaturę, aby uniknąć nadmiernej ekstrakcji i powstania gorzkiej kawy. Jeśli nie masz prasy francuskiej, możesz użyć perkolatora lub ekspresu do kawy w kroplach. Te metody mogą być wygodniejsze i bezpieczniejsze, ale nie pozwolą na uzyskanie kawy z mlekiem.

Aby uzyskać klasyczną mleczną kawę, należy używać mleka o temperaturze pokojowej. Zimne mleko może zabić delikatny smak kawy. Mleko można jednak podgrzać w kuchence mikrofalowej, aby dodać odrobinę słodyczy. Można też użyć różdżki do parzenia, aby dodać odrobinę mleka do kawy. Temperatura pomiędzy sześćdziesięcioma a siedemdziesięcioma stopniami Fahrenheita wydobędzie naturalną słodycz mleka i sprawi, że kawa będzie jeszcze przyjemniejsza.

Wielu miłośników głębokiej kawy lubi latem pić kawę mrożoną. Choć jej smak może nie być dla wielu nowym odkryciem, jest ona obecnie jednym z najpopularniejszych napojów. Aby przygotować kawę mrożoną z mlekiem, wystarczy kubek świeżo zaparzonej kawy, mleko o zawartości tłuszczu 2%, słodki prosty syrop i kostki lodu. Można również dodać odrobinę mleka do espresso, aby uzyskać bogaty, pełny napój.

Przelewowe urządzenia do parzenia kawy opierają się na filtrach siatkowych wielokrotnego użytku. Filtry papierowe nie nadają się do mleka, ponieważ zawiera ono zbyt dużo tłuszczu. Użycie papierowego filtra do kawy przelewowej spowoduje jedynie zatkanie filtra wielokrotnego użytku. Jeśli obawiasz się, że mleko się zepsuje, użyj zwykłej wody. Dzbanek moka nie nadaje się do parzenia mleka. Podobnie jak w przypadku każdej innej metody parzenia kawy, należy ją schłodzić, aby zapobiec jej zawilgoceniu.

Używanie ekspresu do kawy do parzenia na zimno to dobry sposób na wypróbowanie kombinacji mleka i kawy. Dzięki niemu można w pełni wykorzystać możliwości kombinacji mleka i kawy, bez całego zamieszania i bałaganu. Kawa parzona na zimno będzie dojrzewać w lodówce od 12 do 18 godzin. Po zaparzeniu należy przecedzić mieszankę przez szmatkę, aby usunąć niepożądane resztki. Jeśli lubisz pić pyszną kawę z mlekiem, to jest to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.