Jak zrobić cappuccino z ekspresu do kawy

Dowiedz się, jak przyrządzić doskonałe cappuccino za pomocą ekspresu do kawy. Cappuccino to pyszny napój kawowy, który zaczyna się od porcji espresso, a kończy na mlecznej piance. Aby przyrządzić pyszne cappuccino, należy użyć około 1/3 espresso i 2/3 mleka. Ilość użytego mleka decyduje o konsystencji pianki, przy czym mleko pełne jest najlepsze do przygotowania bogatszego, bardziej kremowego napoju. Mleko chude da lżejszą piankę.

Kluczem do uzyskania idealnej pianki do cappuccino jest gotowanie mleka na parze. Ten etap ma zasadnicze znaczenie dla ogólnego wyglądu i smaku cappuccino. Należy upewnić się, że mleko jest tak gorące, jak tylko można je bezpiecznie nalać, ale należy uważać, aby nie było zbyt gorące. Jeśli wlejesz zbyt dużo mleka, mleko rozszerzy się i rozleje. Końcówka rączki do gotowania na parze powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka, a następnie należy włączyć ramię parowe, aby zapewnić idealny proces parzenia.

Przyrządzając espresso, należy używać drobno zmielonej kawy, aby uniknąć zanieczyszczeń. Dzięki drobnemu mieleniu można uzyskać pożądane stężenie, ale należy unikać wlewania zbyt dużej ilości mleka do dzbanka do spieniania. Następnie należy włożyć do mleka różdżkę do spieniania i spieniać mleko do momentu osiągnięcia przez nie temperatury 65 stopni. Następnie zaparzyć podwójną porcję espresso. Przed wlaniem mleka dodać słodzik na dno filiżanki. Dobrze wymieszać składniki, aby zapewnić równomierną ekstrakcję.

Aby przygotować lekki napar, należy użyć miksera ręcznego lub trzepaczki do spienienia mleka. Powinno to zająć od 5 do 6 minut. Gdy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, wyłącz ekspres i powoli przelej gorące mleko do filiżanki. Przed nalaniem do filiżanki poczekać, aż mleko się spieni. Następnie dodać kawę w proszku, jeśli jest taka potrzeba. Końcowe cappuccino to bogaty, gładki napój.

Zanim zaczniesz parzyć mleko w ekspresie do kawy, pamiętaj, aby nalewać je powoli. Dzięki temu na wierzchu espresso pojawi się odpowiednia ilość pianki. Można dodać odrobinę cynamonu lub wiórków czekoladowych, aby uzyskać dodatkowy smak. Pamiętać, by zawsze nalewać mleko ostrożnie, ponieważ zbyt duża ilość mleka spowoduje powstanie suchego cappuccino. Gdy mleko się spieni, możesz już delektować się domowym cappuccino.

We Włoszech cappuccino jest klasyką od wielu lat. We Włoszech cappuccino nazywa się „cappuccini”. W Europie są one uważane za napój poranny, ale amerykańscy konsumenci lubią je o każdej porze dnia. A jeśli chodzi o kawę, to nie ma lepszego momentu na przygotowanie cappuccino niż po obiedzie. Łatwo je zrobić!

Ekspres do kawy to jeden z najlepszych sposobów na uzyskanie bogatej cremy na cappuccino. Wystarczy napełnić portafiltr fusami do espresso i włożyć go do głowicy zaparzającej. Można też robić podwójne kawy. Proces jest taki sam, ale można eksperymentować z różnymi składnikami i likierami. Nie ma sztywnych reguł, jeśli chodzi o przyrządzanie idealnego cappuccino, więc eksperymentuj i sprawdź, co lubisz najbardziej!